Totale ontspanning bij Oogie Yogi

Vanuit de ‘geheime’ zolder van Tjalling Visser gaat de tour van Niels verder. Via smalle trappen en gangen komen we in het meest nieuwe gedeelte van de Berckepoort. Namelijk de voormalige dansstudio. De studio ligt onder het theater en aangrenzend aan het (voormalige) theatercafé van het gebouw aan de Voorstraat. Dit gedeelte is rond de jaren 90 bijgebouwd. De scheiding tussen de twee gebouwen is nog steeds zichtbaar. De poort tussen de twee gebouwen is namelijk nog goed zichtbaar doordat de straat nog intact is gebleven, er is enkel een overkapping gemaakt (zie foto vanaf het dak).

Oogie Yogi

Voor de deur van de dansstudio staan al een paar schoenen. Een goedlachse vrolijke vrouw met een gekleurde eighties trui doet open. We zijn in de yogastudio Oogie Yogi van Lisa Moerland. Lisa is een vrouw met humor, is gevat en bovenal van alle markten thuis. Lisa is namelijk beeldend kunstenaar, sociaal pedagogisch begeleider, yoga- en meditatiedocent en een zeer betrokken Dordtenaar. 

We worden open ontvangen en nemen plaats op de meditatiekussens. We gaan met haar in gesprek.


Sinds wanneer geef je al yogales?

“Ik geef nu twee jaar les en vanaf juli 2020 doe ik dat vanuit de Berckepoort. Voorheen huurde ik bij verschillende studio’s dagdelen een ruimte. Dat heb ik een hele tijd gedaan, maar vind ik niet prettig. Ik ben een mens van totaalconcepten dus ik wil een heel duidelijk eigen sfeer en concept neerzetten wat zich vertaald in alle facetten. Van de website, tot fotografie, grafisch werk, van hoe het eruit ziet tot hoe het ruikt. Dat kan dus alleen uitgevoerd worden als je een eigen toko hebt. En als het aan mij ligt heb ik straks heel dit gedeelte (wijzend naar de achterliggende keuken) met een Ayurvedische lunchroom en keuken. Ik houd van crossovers.”

Hoe komt men terecht bij je studio? Hoe vinden mensen je studio?

“Men vindt de studio van mond-tot-mond reclame en omdat ik veel in de stad heb gedaan heb ik hier een groot netwerk liggen. Dus ja, veel mensen kennen mij wel. Ik denk dat als je bezielt bent en passioneel bent over iets dan komt dat vanzelf wel. En als je kijkt naar de website en hoe het er hier uitziet lijkt het niet op de meeste studio’s, dus dat maakt het ook uniek.”

Wat maakt jouw yogastudio uniek?

“Ik vind de studio frisser dan gebruikelijk, het is wat hedendaagser dan de meeste andere yogastudio’s in Dordrecht. Wie bouwt er nou een verticale tuin in de yogastudio? Dat vind ik gewoon cool. En de eigen manier waarop zowel ik als mijn vader lesgeven. Mijn vader is al 26 jaar docent en geeft een keer per week les bij mij. Ik breng humor mee en er is yoga voor iedereen, voor jong, oud, mensen met of zonder (verstandelijke) beperking. Iedereen is welkom. Dus ik denk dat dat anders is.”


“Wie bouwt er nou een verticale tuin in de yogastudio?”

“Ik ben opgeleid in integrale yoga gebaseerd op Hatha yoga. Het is heel aandachtig, soms kan je het een-grote-meditatie-van-een-uur noemen. Sommige dagen zijn wat actiever en op zondag is iedereen pudding en gaan we in de pudding modus. Dan liggen we meestal.” Zegt Lisa met een brede glimlach.

Lisa vervolgt: “Ik ben aan het uitbreiden, want ik zit op de max van mijn kunnen in het geven van lessen. Alles bij elkaar beoefen en geef ik 9 a 10 uur yoga per week. Je hebt een bepaalde fysieke limiet van lesgeven. Als ik verder uitbreidt zal ik dan ook met andere docenten samenwerken.”

 

Je geeft aan dat je van alles doet. Waar ben je nog meer mee bezig?

“Ik ben van origine kostuummaker en ik heb later de kunstacademie gevolgd, autonome beeldende kunst. Inmiddels combineer ik non-stop alles. Van grafisch ontwerp tot tekenen, tot stoffen verven, weven en kostuums maken. Alles door elkaar heen en dat vind ik heel leuk. Ik heb niet de ambitie om professioneel kunstenaar te worden in de zin van in galeries hangen. Dat vind ik niet zo boeiend. Ik vind het sociale aspect veel interessanter, dus met mensen werken. Dat komt terug in alles wat ik doe, ik vind alleen in een atelier werken hooguit 3 uurtjes leuk, daarna wil ik weer mensen om me heen. Ik geef heel graag anderen les. Vooral aan jongeren met (of zonder) beperkingen, van verstandelijk beperkt tot begaafd met autisme. Ik leer hen veel verschillende vaardigheden in het atelier op mijn werk. We werken op de locatie met traditionele technieken maar ook met lasercutters en bijvoorbeeld 3D printers. De jongeren krijgen ook yogales van mij.”


Je komt uit Dordrecht, Hoe omschrijf jij de stad voor onbekenden?

“Ik vind Dordt een ‘verborgen parel’ zoals ze het zo lekker cliché matig noemen. Het is echt een arbeidersstad en daar houd ik heel erg van. Hier vindt je op de zaterdagmarkt allerlei tante Truusjes en Sjaanies bij de bloemenstal. Het is in die zin niet een enorme elitaire stad, dit is echt volks. Wat ik heel tof vind is dat hier zo belachelijk veel kunstenaars, ontwerpers en muzikanten wonen. Dat komt door de progressieve kunstbeleid in de jaren 70 en 80. Je struikelt bijna over de makers. Er zijn al met al op dit eilandje ongeveer 43 burgerinitiatieven. De productiviteit vind ik hier erg hoog, het is eigenlijk de Rotterdamse beul mentaliteit in het klein. Er is een grote liefde voor taal; er zijn dan ook veel dichters en spoken word kunstenaars. Ook vind je hier het oudste tekengenootschap van Nederland, de muziek en het uitgaansleven is fijn maar kan wel een impuls gebruiken. Maar de dichters, kunstenaars en ontwerpers spreekt wel echt en zomers zijn er heerlijke festivals in de oude binnenstad!”

Wat is je tip voor de bezoekers van de stad?

“Goed spitten in de sociale media! Er zijn met regelmaat gekke dingen geprogrammeerd. Als bezoeker moet je onderdompelen in wat er gebeurt. Vooral verder kijken dan het gepolijste plaatje. Wat ik heel gaaf vind is dat het een stad is met rauwe randjes.”


“Het is zo’n leuke stad, maar ja wel een beetje apart.”


Hoe is de kunst en cultuur vibe in Dordrecht?

“Dit was heel riant in de jaren 70 en 80. Maar goed, net zoals in andere steden is het cultuurbeleid nu een heel stuk minder. Op het moment proberen ze wel wat meer ruimte te geven met subsidies. Binnen de cultuurnota is er nu wel meer mogelijk voor onorthodoxe projecten. Dat was in het begin moeilijker, toen ik 8 jaar geleden DOOR begon met twee vriendinnen liepen we daar erg tegenaan, we waren te divers en men kreeg daar een beetje stress van. DOOR is een sociaal cultureel project en we wilden een eigen café, poppodium, ateliers, galerie en een zorgtak neerzetten in één project. Het is gelukt, maar aan het begin was het wel vrij lastig. We zitten nu met ongeveer 70 kunstenaars op 4 verdiepingen in het oude belastingkantoor. DOOR gaat nu weer terug verhuizen naar het pand de Munt op de Voorstraat en worden mijn overburen. Gezellig kunnen we weer samen projecten doen!”  

We ronden af, want Lisa moet snel verder naar het atelier om les te geven.

Benieuwd naar Lisa en Oogie Yogi? 
Volg dan online een les of kom na de lockdown langs.
Check Oogie Yogi op Facebook
of bezoek de website oogieyogi.com

(Dit interview is gehouden nog voor de lockdown in december 2020)

Tekst: Melissa George
Beeld: Niels Jellema


Deel I: De verborgen schat: De Berckepoort in Dordt

Deel II: De geheime zolder van Tjalling Visser

Deel III: Totale ontspanning bij Oogie Yogi

Deel IV: De KwekersGilde in de Catacombe


Ben jij op zoek naar een (atelier)ruimte?