Spot ON US laat jongeren in hun kracht staan

Bij elke ontmoeting met Florence Stinis word je met open armen en een warm welkom ontvangen. Florence is een zachte vrouw voor de jongeren én een pittige dame als het gaat om het bereiken van haar missie: ontwikkeltrajecten voor jonge vernieuwers, die nu al werk maken van hun passie.

Florence (zie eerste foto) zet zich namelijk al jaren in voor jongeren, dit doet zij niet vanuit het gevestigde onderwijssysteem, maar doet dit samen met en vanuit de kracht van de jongeren. 

Vorig jaar april kreeg ANNA het pand aan het Tournooiveld 4 (TV04) in beheer en vanaf moment één zorgde Florence Stinis van Bureau 2Flow voor activiteit en inspiratie in het pand. Tijd om eens in gesprek te gaan en het met haar te hebben over haar nieuwste stichting Spot ON US

Een heugelijk moment want de stichting heeft zojuist de Anbi status gekregen én de gloednieuwe website staat online!

Wat is Spot ON US?

Spot ON US is een platform waar jongeren de kans en de ruimte krijgen zich breder te ontwikkelen vanuit hun eigen passies en talenten. Een plek waar jongeren kunnen experimenteren en hun ideeën daadwerkelijk kunnen uitvoeren. De kracht van de jongeren staat daarin centraal. De jongeren moeten zelf proactief handelen. De begeleiding is er voor coaching in het zelfstandig en creatief leren ondernemen.

“Spot ON US biedt jonge talenten een podium om te leren, te creëren en te groeien. Jongeren zijn de vernieuwers van onze maatschappij en maken het onmogelijke mogelijk.”

Spot ON US is de springplank naar een volgende fase in de ontwikkeling van de jongeren.

Bij Spot ON US zijn de jongeren maximaal één jaar actief. Het is de bedoeling dat ze in dat jaar verschillende projecten zelf oppakken en al doende ontdekken ze waar hun kracht ligt. De begeleiding is op maat; waarbij Spot ON US over een breed mentornetwerk beschikt van experts die de jongeren kunnen ondersteunen.

Opdrachten en projecten ontstaan op verschillende manieren: het kan in opdracht voor een bedrijf, vanuit een eigen idee, vanuit een eerdere samenwerking of door een toevalligheid ontstaan.

Samenwerking staat centraal

Bij Spot ON US doe je niets alleen, maar werk je samen met elkaar. Het samenwerken gaat wel op een andere manier dan er op school/opleidingen wordt geleerd. Het is namelijk niet taakgericht, maar er wordt met elkaar gekeken waar ieders kracht ligt of waar iemand juist beter in wil worden. Door de open en vertrouwde sfeer kan en durft iedereen zichzelf te zijn. Dat is een belangrijke basis voor de samenwerking om zo de omslag te maken van denken naar doen en van ideeën naar actie.

De talenten Tara en Zoë hebben over dit onderwerp een podcast gemaakt. Een aanrader, dus luister ‘m snel hier!

Van exposities tot podcast, alles is te gek

Sinds vorig jaar oktober zijn er al heel wat mooie projecten tot stand gekomen. Het begon met de Open Bookshow net tussen de lockdowns in. De expositie werd georganiseerd door 5 meiden met allen een andere achtergrond: van een eindexamen leerling van het Dalton College tot een student politicologie en net afgestudeerde van de Willem de Kooning Academie(WDKA) en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten(KABK). Zij wilden dolgraag hun werk voor publiek tentoonstellen. Met elkaar hebben ze de gehele expositie van A tot Z georganiseerd en rekening gehouden met de coronamaatregelen. Ze ontdekten talenten die ze nog niet eerder van zichzelf hadden gezien. Vervolgens kreeg dat een vervolg. Tijdens Hoogtij #63 werd ‘The Waiting Room’ van Anne Schaarschmidt omarmd en groeide het uit tot een nieuwe expositie: Stripped to the Essence. Haar werk werd versterkt doordat een samenwerking tot stand kwam met oud dansers van het NDT en choreograaf/danser van Korzo die tevens achter de piano vleugel te vinden was. Zie hier the making of.

Er is nog meer, want de lekkerste cold brew drip koffie van Yukkuri vind je ook bij Spot ON US in het coffee lab in TV04. Ook zijn er interessante podcasts gemaakt en plannen voor een stadstuin en kunst stadswandelingen door en voor jongeren zijn in volle gang. Alle projecten vind je op de website.

Waarom bedrijven moeten investeren in jong talent

Dat is volgens Florence heel simpel. Het is niet alleen om de jongeren een kans te bieden, maar ook voor jezelf, voor je bedrijf. Het geeft verfrissing en het geeft nieuwe energie aan je bedrijf. Jongeren werken vanuit NU en daar kunnen bedrijven veel van leren. Dus mochten bedrijven met een bepaald vraagstuk zitten, neem dan contact op met Spot ON US.

“Spot ON US verbindt niet alleen jongeren aan elkaar, maar ook jongeren aan opdrachtgevers, de wijk of andere projecten.”

Welke jongeren kunnen zich opgeven?

Creatieve, ondernemende geesten met ideeën of jongeren met een droom. Jong talent dat wat anders wil dan wat ze leren in de opleiding. Jongeren die zich nu eenzaam voelen of inspiratieloos zijn, zijn meer dan welkom. De leeftijd ligt tussen de 16 en 30 jaar.

“Voor elk talent hebben wij een spot” - Moya

Meer weten over Spot ON US ga dan snel naar de website spotONUS.nl


Ben jij op zoek naar een (atelier)ruimte?